Ciasto kostka malinowa

Agata
Ciasta
07.09.2020 8:59
Ciasto kostka malinowa

Składniki Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 700 ml wrzątku 400 g malin Masa śmietanowa: 400 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Chowamy do lodówki, aż stężeje. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, po czym bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali. Kremówkę z mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder i cienka strużką chłodną żelatynę. Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Dodatkowo: herbatniki Wykonanie: W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Na koniec stopniowo dodajemy przesiane mąki, mieszając wszystko delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Dziś zapraszam Was po przepis na obłędne ciasto kostka malinowa. Nie wiem co jest w tych owocach, ale zawsze i ze wszystkim bosko smakują. Do miski wsypujemy galaretki i dodajemy wrzątek, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Miksujemy przez 5 minut, a następnie dodajemy po żółtku. Masę przekładamy na galaretkę, wyrównujemy i układamy herbatniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/08/ciasto-kostka-malinowa.html