Ciasto kryształek

Milena
Ciasta
06.03.2018 12:01
Ciasto kryształek

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, następnie wkładamy ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawiamy tam ciasto, aż piekarnik się wystudzi. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, następnie powoli wlewamy galaretkę rozpuszczoną w 150 ml wrzątku (przestudzoną, ale nie zastygłą). Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany 30% 3 różnokolorowe galaretki 2 łyżki masła 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Każdą z galaretek wsypujemy do osobnego naczynia, dwie z nich zalewamy 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści (w przeciwnym razie na dnie pozostanie żelatyna). Ciasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia – obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze. Masę z galaretkami przekładamy na spodnią warstwę biszkoptu i nakrywamy drugim biszkoptem. Na końcu do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/03/ciasto-krysztalek-biszkopcie-rzucanym/