Składniki ciasto: – 750 g mąki pszennej – 4 jaja i 1 żółtko w rozmiarze M – 100 g świeżych drożdży – 200 g masła – 250 ml mleka – 170 g cukru pudru – 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego – 1 łyżeczka cukru – opcjonalnie: pół szklanki rodzynek Składniki kruszonka: – 180 g mąki pszennej – 100 g cukru – 16 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego – 125 g roztopionego masła – 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego jaja, drożdże i mleko wyjmij na minimum 1h przed czasem z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Polecam Ci inne moje ulubione domowe na drożdżach: – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – najlepsze ciasto marchewkowe CIASTO DROŻDŻOWE – TOPIELEC Przygotowanie:1 h 30 minut Po wyjęciu z piekarnika lekko podnieś jeden koniec blaszki i wyciągając z papierem do pieczenia wyjmij ciasto na blat lub drewnianą deskę. Ciekawe jest to, że ciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Ciasto powinno się moczyć w wodzie 10-15 minut i czasem wypływa już po kilku minutach a czasem dopiero po 10-12, dużo zależy od drożdży. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już w piekarniku początkowo w niskiej temperaturze a później w wyższej. Drożdżowe piecz około 10 minut w temperaturze 50 st C, a następnie zwiększ temperaturę do 175 st C i piecz jeszcze 40-45 minut.. Do mleka (jeśli nadal jest zimne króciutko je podgrzej, dosłownie aby było tylko lekko ciepłe) dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz rozkruszone świeże drożdże. To według mnie jest najbardziej wilgotne i najlepsze drożdżowe, a do tego jest naprawdę szybkie w przygotowaniu bo nie wymaga długich godzin wyrastania. Już za pomocą dłoni wymieszaj ciasto jeszcze raz, aby połączyć je z dodatkami. Do misy miksera wlej mleko z drożdżami, wsyp przesianą mąkę, dodaj jaja i żółtko oraz rozpuszczone masło. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią, a następnie mąkę. Ciasto przełóż do formy na papier do pieczenia i rozłóż na całej szerokości. Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.