Zazwyczaj piekę od razu w dwóch naczyniach – w tej głębszej części (i to widzisz na zdjęciach) oraz w przykrywce (wtedy mam wersję znacznie niższą, ale również podzielną i stół mogę postawić w dwóch miejscach jednocześnie lub zostawić jedno naczynie i po podgrzaniu podać drugiego dnia). RYBA PO GRECKU – PRZEPIS 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy ( 90 g) 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki 3/4 szkl. bulionu warzywnego sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Opanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym smaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (ja zawsze panieruję rybę w bułce, mąka za szybko się pali). Ale jest to danie nie tylko świąteczne, bo świetne też na rodzinne przyjęcia, dlatego po przepis sięgam również, gdy spodziewam się gości na obiad lub kolację. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Tak jak napisałam – ja lubię na ciepło, dlatego przed podaniem zapiekam (mam wrażenie, że wtedy szybciej się smaki przegryzają;)). Ryba po grecku to danie, które nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Sylwestrem/Nowym Rokiem, bo właśnie wtedy na naszym stole pojawia się najczęściej. Rybę po grecku przygotowuję w naczyniach żaroodpornych, ponieważ lubię wersję na ciepło.