Wiele teorii głosi, że należy opłukiwać naczynia przed włożeniem do zmywarki. Dlaczego? Teorie za tym przemawiające mówią, że dzięki temu:
-Zmywarka lepiej domyje naczynia
-Resztki jedzenia nie będą się rozkładać w odpływie zmywarki
-Zmywarka nie zapcha się większymi fragmentami jedzenia
Jak jest w rzeczywistości?
Dodatkowe płukanie naczyń przed myciem w zmywarce nie jest konieczne. Nie tylko marnujemy dodatkową wodę, ale i czas. Zmywarka doskonale radzi sobie z poważnymi zanieczyszczeniami dzięki mocnemu natryskowi, wysokiej temperaturze i tabletkom do czyszczenia. Resztki jedzenia nie będą rozkładać się w środku ponieważ każda zmywarka zawiera specjalny filtr, który należy czyścić regularnie.
Co jednak zrobić, kiedy ze zmywarki wydobywa się nieprzyjemny zapach po wcześniejszym nieopłukaniu naczyń?
Za nieprzyjemny zapach odpowiedzialny jest właśnie zapchany jedzeniem filtr. Filtr ten i tak by się zapchał, ponieważ wymagane jest jego częste czyszczenie. Jeśli jednak nasze naczynia wydają się brudne po myciu lub jest na nich charakterystyczny osad, wtedy wystarczy uzupełnić nabłyszczacz i sól w zmywarce.