Każdy pies i kot zasługuje na pyszną i zdrową przekąskę! Poniższe przepisy nie są skomplikowane i czasochłonne. Warto więc poświęcić kilkanaście minut na przygotowanie zdrowych kąsków, za które podziękuje ci twój pupil.
#Ciasteczka z tuńczykiem
Składniki:
-1 puszka tuńczyka z wody
-½ szklanki mąki owsianej
-½ szklanki mąki pszennej
-1 jajko
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-pół łyżeczki kocimiętki
Wszystkie składniki zblenduj na gładką konsystencję. Z powstałej masy zrób kuleczki i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180 stopniach.
#Przekąska z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
-250 g udka bez skóry i kości
-1 szklanka liści szpinaku
-1 szklanka otrębów
-1 jajko
-pół łyżeczki kocimiętki
-¼ szklanka mąki
Usuń z ugotowanego udka wszystkie kostki oraz skórę. Wraz z resztą składników umieść udko w blenderze i wszystko dokładnie zmiksuj. Powstałą masę przełóż na do miski, dodaj szczyptę soli i mąkę. Wyrób ciasto i rozwałkuj je. Następnie podziel na małe kawałeczki i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
#Ciasteczka z marchewką i szpinakiem
Składniki:
-1 szklanka puree z dyni
-¼ szklanki masła orzechowego
-2 jajka
-½ szklanki otrębów
-3 szklanki mąki pszennej
-1 marchew
-1 cukinia
-1 szklanka liści szpinaku
Marchew, cukinię i szpinak posiekaj na drobno. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, a następnie podziel ją na małe kąski. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach.
#Serowe kąski
Składniki:
-2 szklanki mąki razowej
-½ szklanki oleju roślinnego
-1 szklanka startego sera
-5 łyżek wody
Wszystkie składniki wymieszaj i ulep z nich małe kuleczki. Piecz 15 minut w 200 stopniach.
#Miętowe przekąski dla psów
Składniki:
-½ szklanki pietruszki
-1,5 szklanki oleju kokosowego
Wymieszaj składniki i przelej do foremek na lód. Zamroź na godzinę. Codziennie dawaj swojemu psu po jednej kostce przysmaku. Takie przekąski mają działanie przeciwzapalne i doskonale usuwają kamień. Są bardzo zdrowe dla dziąseł i zębów.
#Kąski dla kota z tuńczykiem
Źródło: https://dukesandduchesses.com/easy-homemade-cat-treats/
Składniki:
-170 g tuńczyka w oleju
-1 szklanka mąki kukurydzianej
-1/3 szklanki wody
Wymieszaj składniki w misce. Podziel na małe ciasteczka. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.