Przepis
1.Szykuj masę solną. ( Tyle samo składników np. szklanka soli + szklanka mąki + ciepła woda, zagnieść dobrze.) Nożyk, pędzel z wodą, wałek, kawałek folii lub papieru do pieczenia, wykałaczkę.
2. Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy poniższy kształt i zwilżamy go lekko, pędzlem z wodą.
3. Część masy rozwałkowujemy bardziej cienko, i zwijamy w ok 1cm wałeczki.
4. Wałeczki układamy ciasno na spodzie. Można je po dociskać wykałaczką.
5. Robimy głowę. Ma być w kształcie spłaszczonego u dołu jaja. Doklejamy po bokach wydłużone uszka, mogą sterczeć na boki. Z zwiniętych jak do tułowia wałeczków, można zrobić zakręcone rogi zamiast uszów.
6. Aby zrobić kopytka, nacinamy małe kuleczki w dwóch miejscach.
7. Podobnie wygląda ogonek, tyle że ma 1 nacięcie.
8. I na koniec baran ląduje w piekarniku. Trzeba go odwracać co jakiś czas, aby lekko zbrązowiał. 80C ok 2 H.
Kończymy barana :) Najlepiej w jakimś miłym miejscu. Ja otworzyłam oddział mojej pracowni na balkonie
1. Malowanie polega na użyciu miękkiego pędzelka, praktycznie bez wody, tylko białą farbą. Przecieramy całe runo baranka.
2. Robimy pyszczek. Najpierw biały podkład pod oczy, później nosek jak 'v' i dwa wychodzące z niego półkola.
3. Przyklejamy kawałek dratwy do zawieszenia i do kopytek. Można zrobić dziurki w czasie pracy z masa solną, jeśli nie macie dobrego kleju. Ja używam kleju na gorąco.
4. Jeśli macie jakieś różne ozdoby można je wykorzystać..koraliki drewniane zamiast nóżek..
...kwiatki i kokardki pod, i na łebek...
A, i nie zapomnij cie o polakierowaniu :)
Radosny koniec!:)
Źródło:
http://sztukaniepowazna.blogspot.com/2012/11/jak-zrobic-baranka-z-masy-solnej-na.html