Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła roztopionego 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego - Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w kostę i żółtko. - Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę lub w tortownicy o średnicy około 20 cm. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Za pomocą pędzelka posmarować jabłka roztopionym masłem i wstawić tartę do piekarnika na około 50 minut. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania łyżkę wody.