Największym wyzwaniem miał być- tak się nam wydawało na początku- domowy makaron, ponieważ zazwyczaj jemy włoski makaron, a taki przygotować w domu jest ciężko, tym bardziej równe tagliatelle, jak się okazało za pomocą maszynki do makaronu, była to najlepsza frajda ever. Siekamy zioła, tasak do ziół dostępny tutaj Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, przesmaż chwilę, dodaj orzechy, 4 łyżki śmietanki i 4 łyżki serka śmietankowego, całość zagotuj. Zresztą zobaczcie sami, jak krok po kroku zrobić domu typowe włoskie danie, tak jak Włosi, począwszy od zrobienia domowego makaronu ;-) Przygotuj: - świeże zioła takie jak bazylia, możesz ją zastąpić natką pietruszki - orzechy włoskie bądź laskowe, Mąż stwierdził, że tak to można makaron robić codziennie, wałek na dobrą sprawę jest zbędny, a maszyna działa mega precyzyjnie. PRZYGOTOWUJEMY MAKARON - 300 g mąki pszennej - 3 żółtka - 3 łyżki oliwy z oliwek - letnia woda do zagniecenia ciasta Dzisiaj mam dla Was nie lada gratkę, danie w stylu włoskim, które postanowiłam Wam pokazać, jak krok po kroku je wykonać. Przygotuj maszynkę do makaronu, my posiadamy maszynkę w przepięknych włoskich kolorach firmy Tescoma - dostępna jest tutaj . Dodaj starty parmezan, tyle ile lubisz, pamiętaj tylko, że jest to ser dość charakterystyczny w smaku. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy odrobiną świeżych orzechów i startego parmezanu. Orzechy rozłup, przygotuj około 1/3 szklanki orzechów obranych na 2 porcje. Ciasto mieszamy za pomocą noża, następnie zagniatamy w dłoniach, powinno być elastyczne. Możemy dzięki niej rozwałkować ciasto na określoną grubość, my jesteśmy nią zachwyceni!