Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką

Monika
Ciasta
02.11.2017 17:20
Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką

Zapraszam 🙂 Drożdżowe ze śliwkami – przepis Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drukuj Ocena: 4.7 /5 ( 214 głos/y ) składniki Ciasto: 3, 5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej, możesz też użyć innej) 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 3/4 szklanki cukru (150g) 3/4 szklanki oleju 4 jajka szczypta soli ok. 1kg świeżych lub mrożonych śliwek (możesz też użyć innych owoców, na przykład truskawek) Kruszonka: 100 g mąki 100 g masła 70 g cukru 30 g kokosu przygotowanie Drożdże pokrusz i dodaj do nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i około 50 ml mleka (1/4 z całości) – składniki te odbierz ze składników na ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce (jeśli używasz mrożone, najlepiej wyciągnij je 2 godziny wcześniej z zamrażarki i podczas wykładania na ciasto lekko odciśnij z rozmrożonej wody). Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią i zimą – już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik). Ciasto to najlepiej zrobić ze świeżych owoców, jednak również wyrośnie i będzie pyszne, jeśli użyjemy owoców mrożonych. Następnie ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia – na około godzinę. W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://viagusto.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-mrozonymi-i-kokosowa-kruszonka/