Artretyzm to choroba przy której dokuczają nam ciągłe problemy z zapaleniem stawów.
Przyczyna jest prosta – kwas moczowy krystalizuje się i tworzy w naszych stawach kryształki.
Dzieje się tak ponieważ poziom kwasu moczowego we krwi jest za wysoki.
Aby obniżyć jego poziom należy zmienić swoją dietę i wykluczyć pewne produkty.
OLEJE – wszystkie oleje które zawierają kwasy tłuszczowe omega-6 mogą powodować stany zapalne.
SMAŻONE POTRAWY – smażone potrawy zwiększają utlenianie w komórkach i tym samym sprzyjają stanom zapalnym. To samo dotyczy przetworzonej żywności. Postaraj się ograniczyć ją jak tylko możesz.
SÓL – pamiętaj, że spożywanie zbyt dużej ilości soli zaburza gospodarkę wodną organizmu.
Zwiększona ilość wody w organizmie może powodować nacisk na naczynia krwionośne i powodować stany zapalne stawów. Ogranicz spożywanie soli.
CUKIER – jeżeli uwielbiasz objadać się słodkościami to niestety, ale musisz z nich zrezygnować.
Cukier bardzo sprzyja stanom zapalnym.
BIAŁA MĄKA – ogranicz spożywanie wszystkich produktów w których skład wchodzi białą mąka. Wszelkie ciastka, przekąski, bułki itp. Tzw rafinowane węglowodany mają wysoki indeks glikemiczny, a to z kolei ma duży wpływ na tworzenie się stanów zapalnych.
ROŚLINY PSIANKOWATE – te rośliny zawierają alkaloidy które mają właściwości sprzyjające zapaleniom. Do tych produktów możemy zaliczyć ziemniaki, paprykę, pomidory czy bakłażany. Lepiej nie jadać ich regularnie jeżeli cierpimy na artretyzm.
PRODUKTY MLECZNE – z racji tego, że większość produktów mlecznych zawiera kazeinę, która może wywoływać stany zapalne – należy ograniczyć ich spożywanie.