Jeżeli ciągle narzekasz, że bolą Cię stawy to musisz wiedzieć, że poprzez dietę można ograniczyć stany zapalne i wszelkie bóle z nimi związane.
Trzeba tylko wiedzieć co trzeba jeść, a czego należy unikać.
Do produktów które łagodzą stany zapalne, zmniejszają sztywność i bolesność stawów, a także dbają o regenerację tkanek zaliczamy:
TŁUSTE MORSKIE RYBY – fantastyczne źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Regularne spożywanie ryb prowadzi do zniwelowania stanów zapalnych.
OLIWA Z OLIWEK – jeden z najlepszych tłuszczów roślinnych wykazuje działanie przeciwzapalne. A to wszystko za sprawą substancji która stopuje wydzielanie enzymów które odpowiadają za stany zapalne.
WARZYWA, OWOCE – wszelkie produkty bogate w błonnik mają wpływ na intensywność stanu zapalnego.
Regularne spożywanie błonnika łagodzi przebieg procesów reumatycznych.
Do schorzenia rematycznego możemy zaliczyć dnę moczanową.
Działa niszcząco na stawy. Z nadmiaru kwasu moczowego wytwarzają się kryształy, które są gromadzone.
Przy tej chorobie zaleca się dietę która znacznie ograniczy produkty zawierające purynę.
Przy dnie moczanowej nie zaleca się spożywania:
- tłustych ryb morskich,
- tłustego mięsa,
- podrobów,
- warzyw strączkowych,
- ziemniaków,
- szpinaku,
- szczawiu,
- brukselki,
- słodyczy,
- octu,
- pieprzu,
- papryki,
- musztardy,
- alkoholu.
Zobaczysz, że przy diecie ubogiej w puryny proces niszczenia stawów wyraźnie zwolni, a bóle przestaną być takie uciążliwe.