Jak prawidłowo ugotować IDEALNY RYŻ?

Krzysztof
Kulinaria
24.10.2017 12:44
Jak prawidłowo ugotować IDEALNY RYŻ?

Aby gotowany ryż zawsze wyszedł Ci idealny to musisz pamiętać o kilku ważnych aspektach.

Zdjęcie Jak prawidłowo ugotować IDEALNY RYŻ? #1
źródło: http://targsmaku.pl/gotowanie/sztuka-kulinarna,643/naukowcy-odkryli-prosty-sposob-na-gotowanie-ryzu-ktory-zmniejsza-jego-kalorycznosc,65410.html


GOTOWANIE RYŻU

Po pierwsze ryż należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą.

To bardzo ważne. Nasyp ryż do sitka i umieść pod strumieniem wody.

Dzięki temu zabiegowi ryż będzie o wiele lepszy po ugotowaniu.

Wrzucamy ryż do garnka i wlewamy odpowiednią ilość wody.

Następnie dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy wodę.

Po tym czasie mieszamy ryż, zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy garnek pokrywką.

Nie zaglądamy w trakcie gotowania – nie podnosimy pokrywki.

Najlepiej nastawić sobie zegarek/alarm na odpowiedni czas.


CO? JAK? ILE?

Poniżej prezentujemy świetną ściągę która pomoże Ci dobrać rodzaj ryżu, odpowiednią ilość wody, a także odpowiedni czas gotowania.


RYŻ BIAŁY DŁUGOZIARNISTY

1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody – gotujemy 18 minut.

RYŻ BIAŁY KRÓTKOZIARNISTY

1 szklanka ryżu na 1 i 1/4 szklanki wody – gotujemy 15 minut.

RYŻ BRĄZOWY

1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody – gotujemy 45 minut.