Aby gotowany ryż zawsze wyszedł Ci idealny to musisz pamiętać o kilku ważnych aspektach.
GOTOWANIE RYŻU
Po pierwsze ryż należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą.
To bardzo ważne. Nasyp ryż do sitka i umieść pod strumieniem wody.
Dzięki temu zabiegowi ryż będzie o wiele lepszy po ugotowaniu.
Wrzucamy ryż do garnka i wlewamy odpowiednią ilość wody.
Następnie dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy wodę.
Po tym czasie mieszamy ryż, zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy garnek pokrywką.
Nie zaglądamy w trakcie gotowania – nie podnosimy pokrywki.
Najlepiej nastawić sobie zegarek/alarm na odpowiedni czas.
CO? JAK? ILE?
Poniżej prezentujemy świetną ściągę która pomoże Ci dobrać rodzaj ryżu, odpowiednią ilość wody, a także odpowiedni czas gotowania.
RYŻ BIAŁY DŁUGOZIARNISTY
1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody – gotujemy 18 minut.
RYŻ BIAŁY KRÓTKOZIARNISTY
1 szklanka ryżu na 1 i 1/4 szklanki wody – gotujemy 15 minut.
RYŻ BRĄZOWY
1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody – gotujemy 45 minut.