Banan to zdrowy i pyszny owoc.
Jednak nie każdy lubi każdy rodzaj bananów.
Niektórzy nie lubią twardych i jeszcze zielonych bananów, a inni nie zjedzą miękkiego w czarne plamki.
Poniżej możesz się dowiedzieć o co naprawdę w tym chodzi.
BANANY ZIELONE – to banany idealne dla diabetyków ze względu na mniejszą zawartość cukru.
Zielone banany zawierają sporo błonnika, ale niestety nie są aż tak bogate w przeciwutleniacze jak dojrzałe banany.
TWARDE I ŻÓŁTE BANANY – to właśnie te najczęściej widzimy na sklepowych półkach.
Zawierają już przeciwutleniacze, ale także dużo więcej cukru.
Dodatkowo mają słodki smak i są lekkie dla naszego żołądka.
ŻÓŁTE BANANY W KROPKI – to znak, że banan jest bardzo dojrzały.
Z pewnością jest także bardzo słodki i zawiera dużo przeciwutleniaczy.
Banany z kropkami są najzdrowsze. Zawierają cytokiny, a te potrafią niwelować komórki rakowe.
Mimo, że są lekkostrawne to niestety zawierają dużo cukru.
BANANY Z CZARNĄ I MIĘKKĄ SKÓRKĄ – te banany mają najwięcej wszystkiego: przeciwutleniaczy, cytokin, błonnika, białka, a także (niestety) cukru.
Tak samo jak wielu uważa że te banany są za najsmaczniejsze – tak samo wiele osób myśli, że to już popsute banany i należy je wyrzucić.