Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe

Beata
Śniadania
20.10.2017 13:24
Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe

SKŁADNIKI - 25 g świeżych drożdży - 200 ml letniego mleka - 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) - 1 jajko - 80 g masła - 200 g puree z dyni - 1/2 łyżeczki soli - 50 g cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cynamonu WYKONANIE Ja moje bułeczki upiekłam w formie tortowej o średnicy 28 cm, ale możecie również wykorzystać formę prostokątną lub zrobić osobne bułeczki układając je w dużych odstępach na blaszce z wyposażenia piekarnika. W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki, zaś jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka (wszystko zależy od gęstości puree z dyni). Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wbić jajko, dodać masło, puree z dyni, sól, cukier, cynamon i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Uwagi: Żeby bułeczki nie przypaliły się za bardzo z góry, to po 15 minutach pieczenia można położyć na nich papier do pieczenia. Bułki piec około 30 minut, po czym wyciągnąć je z formy i przełożyć do ostudzenia na kratkę. Ponownie lekko zagnieść i odrywać z ciasta kawałki o wadze 120 g (najlepiej wykorzystać w tym celu wagę kuchenną). Dzięki puree z dyni, bułeczki są nie tylko pyszne, ale również delikatne i długo zachowują swoją świeżość. Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny. Następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (co może zająć około 7 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ejszet.blogspot.com/2017/10/odrywane-bueczki-dyniowo-cynamonowe.html