2 czubate łyżki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych 150 g masła masa kajmakowa: 1 puszka kajmaku (510 g) 150 g masła masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki pomarańczowe lub inne dodatkowo: wiórka kokosowe do ozdoby ciasto:masa kokosowa:masa kajmakowa:masa śmietanowa:dodatkowo: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na połowę. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy Składniki: ciasto: 2 jajka 400 g mąki tortowej 100 g cukru 2 łyżki miodu gryczanego lub innego 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 1 łyżeczka sody masa kokosowa: 1/2 l mleka Galaretki na masę śmietanową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Na pierwszy, wystudzony blat ciasta wykładamy masę kokosową i przykrywamy ją drugim blatem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i wlewamy je na wrzące mleko. Pieczemy dwa blaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 15 minut.