Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: - 4 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - szklanka cukru pudru - 1 i 1/2 masła - 6 dużych żółtek - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: - 8-10 kwaskowatych jabłek - 1/4 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny Pianka: - 6 białek - 1/2 szklanki cukru - 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Podzielić ciasto na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w filię i schłodzić w lodówce kilka godzin lub w zamrażalniku około 1 godziny. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, a następnie piankę budyniową i zetrzeć na wierzch mniejszą część ciasta. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, a następnie piankę budyniową i zetrzeć na wierzch mniejszą część ciasta. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do garnka i dodać wodę, dusić przykryte koło 15 minut nie mieszając. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do garnka i dodać wodę, dusić przykryte koło 15 minut nie mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić przez 2 minuty. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na tarce zetrzeć do niej większą część ciasta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić przez 2 minuty. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na tarce zetrzeć do niej większą część ciasta. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata.