Tak jak obiecałam, przygotowałam dla Was propozycje śniadań zaliczających się do kategorii białkowo-tłuszczowej. 1) OMLET Z AWOKADO – jedna porcja Składniki: 2/3 jajka 1/4 awokado szczypiorek pomidorki koktajlowe 2 garście liści szpinaku dowolne przyprawy Na takie śniadanie możecie zjeść: jajecznicę z boczkiem z chlebem czystoziarnistym, jajka sadzone z boczkiem i chlebem czystoziarnistym, rożnego rodzaju omlety (możecie miksować dodatki) itp. Składniki na dwie porcje: jedno duże awokado, 2 jajka, 2 plasterki dobrego gatunkowo boczku, szczypiorek, pietruszka, sól, pieprz – dowolne przyprawy Kiedy awokado jest już gotowe, wyciągamy je, na górę układamy boczek, posypujemy świeżymi ziołami i jemy koniecznie na ciepło. Tych przepisów nie muszę Wam zdradzać, bo każda z Was na pewno poradzi sobie z ich przygotowaniem. Awokado układamy w naczyniu żaroodporny, W każde awokado wbijamy po jednym jajku, przyprawiamy i zapiekamy w piekarniku około 10-15 minut (180-200 stopni). Dokładnie pisałam o tym etapie tutaj ===> kliknij tutaj W miejscu, gdzie była pestka pogłębiamy dziurę. Jeżeli nie testowałyście na sobie wpływu tego rodzaju śniadania, zachęcam do przetestowania. O zaletach śniadania białkowo- tłuszczowego pisałam już na blogu. Kiedy omlet będzie ścięty, przekładamy z patelni na talerz.