Murzynek - łatwy i szybki - najlepszy przepis! HIT! <3

Helka
Ciasta
17.12.2017 15:22
Murzynek - łatwy i szybki - najlepszy przepis! HIT! <3

Alternatywnych wersji dodatków do murzynka jest wiele – polewę można zastąpić na przykład cukrem pudrem, a jeśli chcecie, możecie ciasto przekroić wzdłuż i posmarować powidłami śliwkowymi, dżemem lub ulubionym kremem (dobrze sprawdza się krem z lekką nutą cytrusową). Tradycyjny murzynek z mojego przepisu wymaga niewielu składników i nie są one wyszukane – to idealne ciasto na leniwą niedzielę, gdyż wysoce prawdopodobne jest, że wszystkie składniki znajdziecie u siebie w kuchni. Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) ok. 1,5 szklanki cukru (300 g) 3 kopiate łyżki kakao 250 g masła 4 jajka ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ozdoby cukrowe – opcjonalnie *szklanka o pojemności 250 ml Nic dziwnego – to bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto, które z pewnością uda się każdemu, zaś dla wielbicieli czekolady to prawdziwa gratka! Przepis na murzynka niejednokrotnie przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Wykonuje się je szybko i niemal bez wysiłku – choćby z tego względu warto wrócić do tego niegdyś bardzo często serwowanego ciasta. Murzynek – przepis tradycyjny – to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Przepis na ciasto Murzynek: Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao. Przepis na ciasto murzynek jest bardzo prosty, ale też niezwykle wdzięczny w urozmaiceniach. Murzynek przepis Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Murzynek jest odpowiednio wilgotny, więc nie wymaga nasączania, za to bardzo dobrze współpracuje z kremami. Ciasto Murzynek Murzynek to wilgotne ciasto czekoladowe, które zna chyba każdy z nas. Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Do tego jest łatwy w przechowywaniu – swą świeżość zachowuje nawet kilka dni. Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje). Murzynek naprawdę bardzo wdzięcznie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Do tego jego wyrazisty, mocno kakaowy kolor będzie wspaniale kontrastował z jasnymi kremami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2017/12/17/murzynek-przepis-tradycyjny/