Domowa jarzynka do zupy

Bernadeta
Obiad
07.10.2017 23:23
Domowa jarzynka do zupy

I co da się? Domowa jarzynka - 4 marchewki - 2 pietruszki - cebula - 1 por - seler - 2 łyżki suszonego lubczyku - 2 łyżki suszonej natki pietruszki - łyżeczka soli - łyżeczka mielonego pieprzu - opcjonalnie: kurkuma, papryka czerwona, ziele angielskie, zioła Warzywa obrać, umyć i osuszyć. A czy wiecie, że mimo najlepszych reklam, zapewnień i dobrych chęci producentów to i tak prawie każda tego typu przyprawa zawiera konserwanty i polepszacze smaku jak glutaminian sodu. A przecież wystarczy kilka warzyw, piekarnik i domową, zdrową przyprawę możecie wyczarować we własnej kuchni i to w smaku takim jaki tylko zapragniecie. Dla koloru jaki ma vegeta można do takiej jarzynki dodać trochę kurkumy, zmielonego ziela angielskiego. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo przemielić przez maszynkę do krojenia warzyw. Można także ją zmielić, dzięki czemu otrzyma się drobną jarzynkę ala vegeta. Smak można zmieniać do woli w zależności od dodanych ziół: koperek, bazylia, oregano, rozmaryn. Można zrobić jarzynkę paprykową dodając paprykę czerwoną, a do suszenia dodać kawałki papryki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2014/06/domowa-jarzynka.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta