Podobne przepisy: Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Pasta z fasoli i szparagów Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego) pół czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oliwy extra virgin parę liści rukoli (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz Paprykę oczyszczamy, lekko skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach – musi być lekko przypalona i miękka. Żeby nie przesadzić z ilością fasoli w tym cudzie (bo oczywiście ugotowałam jej za dużo), część z niej po prostu odłowiłam i postanowiłam wykorzystać do pasty do kanapek. Po upieczeniu, wkładamy ją na 30 minut do woreczka foliowego, to pozwoli nam łatwiej zdjąć z niej skórkę. Nie podzielę się jednak z Wami przepisem, ponieważ praktycznie wchłonęliśmy ją od razu. Jedyne co mi przyszło do głowy, to zmiksowanie jej z pieczoną papryką.