Składniki: 500 g kopytek 1 filet z kurczaka 1 sos Uniwersalny Łowicz Jasny 250 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia masło do wysmarowania formy sól, pieprz przyprawa do kurczaka Wykonanie: Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. narobiłam się kopytek jak głupia, jedliśmy je przez 2 dni, a trzeciego nikt nie chciał na nie patrzeć, a mi szkoda było, żeby się zmarnowały. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie kopytek z dnia wcześniejszego, które już nam się przejadły w wersji solo 😉 Gdy nie mamy kopytek i nie chce nam się specjalnie ich robić, zawsze można w sklepie kupić opakowanie gotowych... Na dno wykładamy ugotowane kopytka, następnie na kopytka usmażonego kurczaka i wszystko zalewamy sosem czosnkowo-serowym. Dodałam do nich fileta z kurczaka, wszystko zalałam sosem czosnkowo-serowym i zapiekłam w piekarniku. Pomysł na zapiekankę urodził się w mojej głowie z potrzeby chwili... Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia gotujemy przez 2 min., następnie odcedzamy. I tak niechciane kopytka stały się niebanalnym daniem! P.S. Aby ułatwić sobie pracę, do przygotowania sosu czosnkowo-serowego użyłam Uniwersalnego Sosu Łowicz Jasnego. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy.