MEGA PROSTA! Szarlotka na kruchym cieście <3 HIT do kawy i nie tylko <3 <3 <3 Zróbcie koniecznie! <3

Helka
Ciasta
23.09.2017 19:03
MEGA PROSTA! Szarlotka na kruchym cieście <3 HIT do kawy i nie tylko <3 <3 <3 Zróbcie koniecznie! <3

Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! :) Prosta szarlotka na kruchym cieście – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki cukru pudru do kruchego ciasta + cukier puder do oprószenia ciasta 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko (rozmiar M) ok. 2 kg jabłek (waga przed obraniem i pozbawieniem gniazd nasiennych) 4 łyżki cukru zwykłego + 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) do musu z jabłek 1 łyżeczka cynamonu *opcjonalnie Prosty przepis na ciasto szarlotka: Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i jajko. Wrzucić na dużą patelnię (u mnie wok), następnie dodać cukier wanilinowy i 4 łyżki cukru zwykłego, przemieszać i smażyć na dość dużym ogniu aż jabłka odparują nadmiar soku (co jakiś czas należy je przemieszać, by się nie przypaliły). Szarlotka na kruchym cieście – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Dla mnie idealna szarlotka to taka, która ma kruchy spód, a na nim ułożona jest spora warstwa krojonych jabłek, następnie kolejna warstwa składa się z kruchego ciasta posypanego cukrem pudrem. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, by ciasto nieco stwardniało i łatwo się je tarło potem na tarce (u mnie lodówka ustawiona najwyższą moc chłodzenia). Jednym z najlepszych według mnie placków jest szarlotka na kruchym cieście, która dobrze przygotowana wprost rozpływa się w ustach. Prosta szarlotka na kruchym cieście jest nadziewana jabłkami, do których najlepiej jest dodać cynamon lub goździki, aby nadać jej jedynego w swoim rodzaju smaku. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Szarlotka na kruchym spodzie to bardzo wdzięczne ciasto, ponieważ pozwala na eksperymentowanie. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać równomiernie na musie jabłkowym. Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście to idealny deser, którym możemy uraczyć gości w niedzielne popołudnie. Aby przygotowywany przez nas placek w pełni się udał musi mieć idealnie odmierzone wszystkie składniki oraz znajdować się w piekarniku przez określoną ilość czasu. piec szarlotkę przez ok. 30-40 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni na wierzchu. Polecam również przepis: Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach Placki, to nie tylko pyszne desery, którymi raczymy gości, ale także wyzwanie dla każdej osoby kochającej wypieki. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (na złoty kolor).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2017/09/23/szarlotka-na-kruchym-ciescie-prosty-przepis-na-ciasto-szarlotka/