Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) - 1 kg sera białego twarogowego mielonego - 1 szklanka cukru pudru - 3 jajka - 100 g masła - 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z wanilii Mus z gruszek: - 1 kg dojrzałych gruszek - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka masła - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny w proszku Spód do sernika: - 150 g herbatników - 100 g masła Aby sernik był przyjemnie wilgotny i miał równą powierzchnię, na ostatni poziom piekarnika wstawić foremkę z 300 ml wody, a na poziom wyżej wstawić foremkę z sernikiem. - W garnku lub patelni z grubym dnem rozpuścić cukier i masło, dodać gruszki i sok z cytryny i gotować ciągle mieszając na wolnym ogniu do czasu, aż gruszki się rozpadną. Płatki z migdałów do dekoracji Jak przygotować sernik z musem z gruszek? Sernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. - Mus wyłożyć na wystudzony sernik, posypać płatkami z migdałów i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby sernik zastygł. Temperatura masy z gruszek i żelatyny powinna być podobna, gdyż żelatyna dodana do bardzo zimnych gruszek może się pozbijać w grudki. - Masę serową delikatnie wyłożyć na spód z herbatników. - Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Mus z gruszek: - Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić.