|Leczo z kiełbasą| - 2 małe cukinie - 2 papryki (żółta i czerwona) - 2 średnie cebule - Pół główki czosnku - 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej - 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej) - Olej rzepakowy do smażenia - Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku - Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min.