Przepis na hummus Składniki: 1 kubek (300 ml) ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka po odsączeniu wody 2 małe lub 1 większa cebula 1 główka czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki tahini 1/3 kubka wody 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli Znajdziemy tu pozycje bardziej klasyczne jak hummus z pieczonej papryki, hummus z pieczonym burakiem, czy hummus z pieczoną dynią, ale również zupełnie oryginalne jak np. hummus z soi po japońsku. Nagrody zostały przyznane dla: ania 74 – za podanie oryginalnego przepisu na pyszne słodkie smarowidło a’la monte w zdrowej i pełnowartościowej odsłonie Werka – za pokazanie, że jeden dodatek może nawet najprostszą pastę zmienić w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki Gratulujemy! : ) Aby wziąć udział w zabawie wystarczy napisać w komentarzu odpowiedź na pytanie: Jaka jest Twoja ulubiona pasta lub hummus ? Książka bardzo przypadła mi do gustu i jeśli nie macie pomysłu z czym serwować kanapki, co podać jako przekąskę na imprezie, czy jak wzbogacić i urozmaicić codzienne obiady, zdecydowanie polecam! Przepisów nie jest aż tak wiele jak w przypadku humussów i past, ale brzmią bardzo zachęcająco jak choćby pasztet okopowy : ) Na pewno przyda się one osobom, które odkrywają dopiero przyjemność z przyrządzania smarowideł i w kuchni stawiają pierwsze kroki. Większość przepisów jest wytrawna, ale miłośników słodkości na pewno ucieszy popularna pasta czekoladowa z awokado, czy pasta czekoladowo gryczana : ) Wszystkie przepisy posiadają również krótkie wskazówki od autora oraz informacje na temat kaloryczności, zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika w 100 g danego przepisu. Bardzo aromatyczny z dodatkiem pieczonego czosnku i cebuli przypadł mi do gustu choć nie wydaje mi się mocno pikantny jak sugeruje jego nazwa ; ) Na początku książki poznamy kilka informacji na temat autora, wyjaśnienie dlaczego został weganinem oraz co skłoniło go do napisania książki. Znajdziemy również krótkie wprowadzenie na temat past, hummusu, przygotowania strączków i ułatwienia sobie życia w kuchni. Będzie to również idealny pomysł na prezent, bo w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie : ) Spośród tylu wspaniałych pomysłów wybór zwycięzców był niezwykle trudny, ale cieszy mnie fakt, że pasty i hummusy są tak bardzo popularne w naszych kuchniach : ) Trudno było mi zdecydować, od którego przepisu zacząć, ale na pierwszy ogień wybrałam pikantny hummus węgierski. Na końcu książki znajdziemy indeks składników, który pomoże nam w szybkim wyszukaniu interesującego nas dania.