Przepis
Biszkopt orzechowy:
6 jajek
150g cukru
150g mąki
4 łyżki słodkiego kakao
150g zmielonych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Piekarnik nagrzej do 180
2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (13-15 min.)
3. Do innej miski przesiej mąkę i kakao, dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj wszytko i dodaj DELIKATNIE do masy jajecznej. Na koniec dodaj zmielone orzechy (suche). Wstaw do piekarnika i piecz 30 min. Ostudź. Później przekrój ciasto na trzy warstwy.
Poncz do ciasta:
50 ml brandy + 50 ml wody, albo 100 ml herbaty
Krem:
500 ml zimnej śmietany kremówki (30-36%)
3 łyżki cukru pudru
500 ml mascarpone
2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki złocistego syropu (Golden syrop), albo miodu
1. Orzechy włóż do miseczki i zalej gotująca wodą – pozwól aby zmiękły. Po 15-20 min. osącz je na sitku.
2. W czasie kiedy orzechy miękną ubij śmietanę pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodaj mascarpone delikatnie mieszając – możesz zrobić to mikserem na najniższych obrotach. Teraz dodaj syrop złocisty, wymieszaj. 1/4 masy odłóż do osobnej miseczki. Do pozostałej części dodaj orzechy. Odstaw.
3. Blaty biszkoptu nasącz przygotowanym ponczem.
Jeśli nie chcesz pobrudzić patery,wytnij 4-5 szerokich na 10 m pasków z papieru (może być do pieczenia) i ułóż z nich rozetę na którą położysz pierwszy blat.
Na pierwszym blacie rozsmaruj równomiernie połowę masy. Przykryj drugim blatem, następnie rozsmaruj drugą część masy. Przykryj trzecim blatem tak, aby wierzch biszkoptu przylegał do drugiej warstwy masy. Kremem bez orzechów posmaruj boki. Udekoruj płatkami migdałów
50-60g uprażonych płatków migdałowych do dekoracji (możesz prażyć w piekarniku przy 180 przez 10 min, albo na suchej patelni mieszając aż nabiorą złocistego koloru).
Malinowy sos na wierzch
300g mrożonych malin(albo świeżych)- zostaw kilka całych malin do dekoracji
200-250 g malinowego dżemu domowej produkcji, albo najlepszego jaki znajdziesz na sklepowych półkach
2-3 łyżeczki galaretki malinowej
Maliny podgrzej w rondelku, dodaj dodaj dżem malinowy. Wylej na ciasto. Po wierzchu posyp całymi malinami i miętą, która ożywi tę spokojna kompozycję.