Składniki na zalewę: - 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% - 1 i 1/2 szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżki soli - 4 drobno posiekane ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 4 kulki ziela angielskiego - 15 ziaren pieprzu - 6 łyżeczek musztardy rosyjskiej - 1 łyżeczka kurkumy *szklanka o pojemności 250ml Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę – Wykonanie: - Marchewkę obrać. Podobny przepis, ale z inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod tym linkiem: Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę. - Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym na szatkownicy w paseczki. Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: - 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g) - 700 g marchewki - 700 g ogórków gruntowych - 500 g cebuli - 500 g czerwonej papryki - 1 duży pęczek kopru Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę. - Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 15 minut. - Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!).