200g ciabatty lub innego pieczywa + łyżka oliwy700g pomidorów (różne odmiany i kolory)1 średniej wielkości czerwona cebula1 łyżka kaparów lub kaparowych jabłuszek1 ząbek czosnku2 łyżki białego octu winnego5 łyżek oliwysól morskapieprz czarny świeżo mielonygarść liści bazyliiopcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanuCiabattę pokroić w kromki, ułożyć na blasze, skropić oliwą. Po upieczeniu każdą kromkę natrzeć czosnkiem i połamać na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs).Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce. Listki bazylii porwać na mniejsze kawałki. Ocet winny, oliwę, świeżo mielony pieprz i szczyptę soli wymieszać, polać sałatkę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.obiadgotowy.pl/2017/08/panzanella-woska-saatka-z-chleba-i.html