Większość ludzi przyzwyczajona jest do mycia surowego mięsa przed przyrządzeniem go. Wydaje nam się, że dzięki temu usuniemy chorobotwórcze bakterie i inne zanieczyszczenia. Rezultat jest jednak odwrotny.
Na powierzchni mięsa znajduje się wiele bakterii groźnych dla ludzi. Okazuje się, że płukanie surowego mięsa pod bieżącą wodą powoduje, że stają się one jeszcze większym zagrożeniem. Kiedy woda odbija się od powierzchni mięsa wraz z bakteriami rozpryskuje się po całym zlewie, naszym ciele i jedzeniu znajdującym się w pobliżu. Jest to ryzykowne, ponieważ jeśli bakterie trafią na produkt, którego potem nie poddamy obróbce termicznej, na przykład na warzywa, trafią do naszego organizmu.
Jak więc należy postępować?
Mięsa nie trzeba myć przed przyrządzeniem. Przygotuj je w odpowiedni sposób i ugotuj lub usmaż. Pod wpływem wysokiej temperatury wszystkie drobnoustroje z mięsa zostaną zabite.
Zobacz na tym filmie, jak w rzeczywistości wygląda mycie mięsa: