Baklava po polsku

Ciasta
26.07.2017 17:03
Baklava po polsku

Potrzebujemy: - kilka płatków ciasta filo - mak biały - orzechy - płatki migdałowe - olejek migdałowy - miód naturalny - masło roztopione - suszone morele Nie daję proporcji, bo ta masa została mi z ciastek, ale jestem pewna, że doprawicie sami bez problemu. Wyjmujemy z piekarnika i zalewamy słodką i pachnącą wodą (szklanka cukru,1/2 szklanki wody i kilka kropel olejku migdałowego -zagotować). Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Składamy na pół i na brzegu ciasta układamy masę makową. No jest tak pyszny, że trzeba się pilnować 😉. Następnie rozkładamy płat ciasta filo i połowę smarujemy rozpuszczonym masłem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tylkopysznie.blogspot.com/2017/07/baklava-po-polsku.html