Składniki: - Ciasto: - 600 g mąki pszennej ekologicznej T 500 - 40 g świeżych drożdży - 250 ml mleka - 100 g masła - 2 jajka - 3 łyżki cukru - sól szczypta - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - Kruszonka: - 100 g mąki krupczatki - 50 g cukru - 50 g masła - około 0,5 litra borówek amerykańskich W tym czasie przesiać mąkę, wbić jajka dodać resztę cukru, sól, zaczyn drożdżowy i miksować hakiem do momentu aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę uformować wałek i podzielić ciasto na 10 równych części. Ciasto może się na tym etapie lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Gdy ciasto wyrasta połączyć miękkie masło z cukrem i mąką i zagniatać między palcami do momentu utworzenia się kruszonki. Mleko z masłem i łyżką cukru podgrzać do momentu aż składniki się połączą.