Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej na pizzę włoską typ 00 Młyny Stoisław 1 szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 50 g świeżych drożdży duża szczypta bazylii szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki Farsz: 1/2 czerwonej papryki (dużej) 1/4 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula około 200 g wędzonej szynki 12 małych pieczarek Dodatkowo: sos do pizzy około 200 g sera mozzarella wiórki Przygotowanie: Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w kostkę papryki i pokrojoną w kostkę szynkę. Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej oliwą z oliwek (ułatwia, to rozkładanie ciasta) wykładamy drugą połowę ciasta. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Przyznam Wam szczerze, że choć zdarza nam się jeszcze od czasu do czasu (teraz coraz rzadziej) jeść pizzę poza domem, to zawsze po jej zjedzeniu mówimy, że nasza domowa jest zdecydowanie lepsza. Na cieście rozsmarowujemy sos do pizzy (u mnie gotowy z ziołami). Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie dwie pizze 30 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 12 minut. Po tym czasie wyciągamy naszą pizzę i wykładamy na nią farsz (połowę). Pizze podajemy od razu z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym. Z ciasta formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wkładamy do piekarnika na około 2-3 minuty do roztopienia sera. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (bazylię, sól ziołową) i oliwę z oliwek. Składniki: (na 2 pizze 30 cm) Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Do przygotowania pizzy użyłam mąki z Młynów Stoisław.