Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 150 g kaszy kuskus 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki suszonych pomidorów 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus solimy i zalewamy zimną wodą. Uważajcie z solą, jeśli kupicie suszone pomidory w paczuszce, nie w słoiku w zalewie. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno, ale latem proponuje wersję na zimno. Pamiętam, jak 3 lata temu mój Mistrz Kurt Scheller przygotował kuskus bez zalewania przegotowaną wodą, podczas warsztatów w Warszawie a Akademii. Możemy czerpać inspiracje z podroży kulinarnych lub wybrać się na najbliższy targ i kupić ulubione warzywa i owoce. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, cukinię i suszone pomidory. Sałatki przygotowałam więcej tak, aby była i na obiad i na kolację. Dzisiaj udowodnię po raz kolejny, że nie trzeba mieć pełnego portfela, aby zjeść pożywny posiłek, smakujący latem i bardzo syty. Bo kaszę wystarczy zalać zimną wodą i poczekać, tak jak zawsze, aż kasza wchłonie cały płyn.