Drożdżowe bułeczki z pomarańczową marmoladą

Desery
20.07.2017 10:19
Drożdżowe bułeczki z pomarańczową marmoladą

Bułeczki drożdżowe z pomarańczowym dżemem składniki 20 g drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 pomarancze 1/2 szklanki cukru garść orzechów włoskich Bułeczki drożdżowe z pomarańczowym dżemem wykonanie: Będziemy potrzebowali skórkę z dwóch pomarańczy i miąższ z trzech. Następnie kroimy skórkę w kosteczkę i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zmieniamy wodę i gotujemy dalej, w międzyczasie wykrawamy miąższ z pomarańczy, pamiętając o tym, że należy wykroić wszystkie białe błonki. Z drożdży, połowy mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Ostatnio zmieniałam pracę, dlatego z tej okazji postanowiłam zrobić pożegnalne bułeczki drożdżowe z nadzieniem pomarańczowo orzechowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://delusionalworldoftrine.blogspot.com/2017/07/bueczki-drozdzowe-z-pomaranczowym-dzemem.html