Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Jolanta
Zupy
10.07.2017 17:42
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Składniki: ½ kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 25 dag chudego mięsa z żeberek 1 młoda marchewka ok. ¾ szklanki pokrojonej w plastry 1/2 pietruszki – ok. 1/3 szklanki po starciu kawałek selera – ok. 1/3 szklanki po starciu por, biała część 1/3 gałązka lubczyku, czyli maggi ogrodowego 4 średniej wielkości młode ziemniaki 1 łyżeczka ziaren kminku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody sól i czarny pieprz mielony do smaku natka pietruszki Jak przygotować kapuśniak z młodej kiszonej kapusty na żeberkach? Ziemniaki i młodą włoszczyznę od razu wkładamy do zupy razem z kiszoną kapustą, przy gotowaniu przez 1 godzinę warzywa się nie rozgotują, gdyż w kwaśnej zupie gotują się wolniej, a za to oddają cały smak zupie. Marchewkę kroimy w plasterki, por w pół plasterki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w grubą kostkę .W garnku układamy mięso, warzywa, ziemniaki, kiszoną kapustę i zalewamy wodą . Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej przygotowuję na żeberkach lub na ogonach wieprzowych. Podajemy kapuśniak z natką pietruszki, można dodać koperek jak ktoś lubi, np. kapustę zasmażaną zawsze podaję z koperkiem. Jak ktoś lubi gęsty kapuśniak, to można go zagęścić białą zasmażką (1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 500 ml płynu ) i dodać ją do zupy. Nie lubię kapuśniaku z kiszonej kapusty, którą robi się na zimę, jest dla mnie za kwaśny. Udało mi się też kupić piękny kawałek żeberek wieprzowych, do tego oczywiście domowa młoda kiszona kapusta, o tej porze roku można ją też kupić, w lecie jest najlepsza. Gotujemy kapuśniak na średnik gazie przez ok.1 godzinę pilnując by woda nie odparowała za mocno ( należy uzupełniać ją wrzątkiem). Za to uwielbiam kapuśniak z młodej kiszonej kapusty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/kapusniak-z-mlodej-kapusty-kiszonej/