Wymiary formy: 24x28 cm Składniki: biszkopt: - 8 jajek - 1 szklanka cukru - 1 1/3 szklanki mąki - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 500 ml śmietanki 30% - 2 śmietan-fixy - 2 łyżki cukru pudru - starta gorzka czekolada - 2 galaretki wiśniowe - około 700 g wydrylowanych wiśni - 100 ml wódki - 100 ml wody Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. ciasta ciasto wiśniowe ciasto z owocami ciasto z wiśniami ciasto z wiśniami i galaretką wiśnie Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia oraz pieczemy w temperaturze 190 st przez około 45 minut. Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty oraz nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Górę ciasta smarujemy ubitą śmietanką z fiksami i cukrem pudrem oraz posypujemy startą czekoladą.