Kapusta kiszona – jak wpływa na zdrowie i odchudzanie oraz jak przygotować ją w domu?
#Wspomaga trawienie
Dzięki zawartości dużej ilości błonnika, kiszona kapusta doskonale wspomaga trawienie, sprzyja odchudzaniu i poprawia ogólną pracę układu pokarmowego.
#Zwiększa poziom energii
Dzięki wysokiej zawartości żelaza, kapusta kiszona zwiększa metabolizm energii i poprawia krążenie krwi.
#Wzmacnia odporność
Kapista kiszona zawiera sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia odporność, wspomaga produkcję kolagenu, nowych komórek i białych krwinek.
#Zmniejsza stany zapalne
Przeciwzapalne właściwości kapusty kiszonej są nieocenione. Kapusta kiszona zmniejsza bóle stawów i spowalnia starzenie, dzięki licznym przeciwutleniaczom.
#Wzmacnia kości
Kapusta zawiera również dużą dawkę witaminy K, która wpływa na odpowiednią mineralizację kości. To z kolei zapobiega osteoporozie.
#Poprawia kondycję skóry i wzroku
Dzięki zawartości witaminy A, kapusta kiszone doskonale odżywia skórę od środka. Witamina ta dobrze wpływa również na nasz wzrok.
#Jak zrobić domową kapustę kiszoną?
Składniki:
-5 kg kapusty
-0,5 kg marchewki
-9 dag soli kamiennej
#Kapustę szatkujemy, a marchew ścieramy na dużych oczkach.
#W dużej misce mieszamy marchew, kapustę i sól.
#Odmierzamy porcję i przekładamy do drugiej miski.
#Ugniatamy kapustę drewnianą łyżką, aż wypłynie z niej sok.
#Przekładamy kapustę do naczynia, w którym będziemy kisić.
#Ponownie odmierzamy porcję kapusty i w drugiej misce ją ugniatamy, a następnie przekładamy do naczynia.
#Kiedy cała kapusta już znajduję się w pojemnikach, mocno ją ugniatamy tak, aby cała była pokryta sokiem.
#Przykrywamy pojemniki talerzykami i dociskami czymś ciężkim.
#Po upływie jednego dnia kapustę należy „poprzekłuwać”. Tzn. zdejmujemy talerzyk i czymś długim robimy dziurki w kapuście aż do samego dna. Następnie zakrywamy je z powrotem. Należy to powtarzać codziennie.
#Kapustę kisimy ok.2-3 tygodni.