Kapusta kiszona – jak wpływa na zdrowie i odchudzanie oraz jak przygotować ją w domu?

Agnieszka
Zdrowie
28.06.2017 16:29
Kapusta kiszona – jak wpływa na zdrowie i odchudzanie oraz jak przygotować ją w domu?

Kapusta kiszona – jak wpływa na zdrowie i odchudzanie oraz jak przygotować ją w domu?

#Wspomaga trawienie

Dzięki zawartości dużej ilości błonnika, kiszona kapusta doskonale wspomaga trawienie, sprzyja odchudzaniu i poprawia ogólną pracę układu pokarmowego.

#Zwiększa poziom energii

Dzięki wysokiej zawartości żelaza, kapusta kiszona zwiększa metabolizm energii i poprawia krążenie krwi.

#Wzmacnia odporność

Kapista kiszona zawiera sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia odporność, wspomaga produkcję kolagenu, nowych komórek i białych krwinek.

#Zmniejsza stany zapalne

Przeciwzapalne właściwości kapusty kiszonej są nieocenione. Kapusta kiszona zmniejsza bóle stawów i spowalnia starzenie, dzięki licznym przeciwutleniaczom.

#Wzmacnia kości

Kapusta zawiera również dużą dawkę witaminy K, która wpływa na odpowiednią mineralizację kości. To z kolei zapobiega osteoporozie.

#Poprawia kondycję skóry i wzroku

Dzięki zawartości witaminy A, kapusta kiszone doskonale odżywia skórę od środka. Witamina ta dobrze wpływa również na nasz wzrok.

Zdjęcie Kapusta kiszona – jak wpływa na zdrowie i odchudzanie oraz jak przygotować ją w domu? #1

#Jak zrobić domową kapustę kiszoną?

Składniki:

-5 kg kapusty

-0,5 kg marchewki

-9 dag soli kamiennej

#Kapustę szatkujemy, a marchew ścieramy na dużych oczkach.

#W dużej misce mieszamy marchew, kapustę i sól.

#Odmierzamy porcję i przekładamy do drugiej miski.

#Ugniatamy kapustę drewnianą łyżką, aż wypłynie z niej sok.

#Przekładamy kapustę do naczynia, w którym będziemy kisić.

#Ponownie odmierzamy porcję kapusty i w drugiej misce ją ugniatamy, a następnie przekładamy do naczynia.

#Kiedy cała kapusta już znajduję się w pojemnikach, mocno ją ugniatamy tak, aby cała była pokryta sokiem.

#Przykrywamy pojemniki talerzykami i dociskami czymś ciężkim.

#Po upływie jednego dnia kapustę należy „poprzekłuwać”. Tzn. zdejmujemy talerzyk i czymś długim robimy dziurki w kapuście aż do samego dna. Następnie zakrywamy je z powrotem. Należy to powtarzać codziennie.

#Kapustę kisimy ok.2-3 tygodni.

Zdjęcie Kapusta kiszona – jak wpływa na zdrowie i odchudzanie oraz jak przygotować ją w domu? #2