Polecam serdecznie pieczonego halibuta na maśle, z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, z groszkiem i rzodkiewką :) Składniki: - 1/2 kg zielonego groszku cukrowego (akurat mamy sezon na świeży), - ok. 330 g filetu Halibuta (Lidl), - 1/2 kg młodych ziemniaczków, - 2-3 łyżki masła, - sól, pieprz, - sok z 1/2 cytryny, - 2 rzodkiewki, - garść koperku. Nawet kupione na bazarze świeże filety zdarzały się z dużą ilością ości i zawsze musiałam dłubać w nich :( Jak już wspomniałam we wstępie halibut z Lidla nie ma w ogóle ości i jest pyszny! Następnie polewamy je sokiem z cytryny, a na nie kładziemy jeszcze po plasterku masełka. W Lidlu w końcu trafiłam na fileta bez ani 1 ości! Jest to delikatna, tłusta (ale to ten zdrowy rybi tłuszcz) ryba oraz to, że ma dość duże ości, które jest łatwo wyjąć. Od zawsze miałam problem z polubieniem ryb, dlatego że mają ości! Na blaszkę kładziemy filety na mały kawałek masła. Dusimy rybę ok. 15-20 min. (w zależności od wielkości) do miękkości, uważając aby jej nie wysuszyć.