Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database - Wartość energetyczna - 49/28 kcal - Białko ogółem - 4,28/1,90 g - Tłuszcz - 0,93/0,40 g - Węglowodany - 8,75/5,63 g - Błonnik - 3,6/2,0 g - Witamina C – 120/41 mg - Tiamina – 0,110/0,053 mg - Ryboflawina – 0,130/0,070 mg - Niacyna - 1,000/0,500 mg - Witamina B6 - 0,271/0,138 mg - Kwas foliowy - 141/13 μg - Witamina A – 9990/13621 IU - Witamina K - 704.8/817.0 μg - Wapń – 150/72 mg - Żelazo - 1,47/0,90 mg - Magnez - 47/18 mg - Fosfor - 92/28 mg - Potas - 491/228 mg - Sód – 38/23 mg - Cynk - 0,56/0,24 mg Jarmuż w kuchni i na blogu Jarmuż możemy jeść na surowo, możemy go gotować na parze, blanszować, smażyć dusić, zapiekać... Koktajl truskawkowy z jarmużem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 garści truskawek - 1 garść pokrojonego jarmużu - 200 ml naturalnego jogurtu - miód naturalny do smaku - 1 łyżeczka siemienia lnianego Wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, owoce kroimy na pół lub na ćwiartki, wrzucamy do blendera. Jarmuż niestety oprócz wielu cennych składników zawiera również goitrogeny - związki które obniżają stężenie jodu w organizmie, dlatego też powinny go unikać osoby, które posiadają problem z tarczycą. I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. Dziś zapraszam Was na zdrowy i pełen witamin i wartości odżywczych koktajl przygotowany na bazie jarmużu i truskawek. W czasach PRL-u służył głównie do ozdabiania półmisków, czyli tzw., garni (jego liście długo zachowują świeżość i nie więdną w przeciwieństwie do sałat) niż do jedzenia. Zielony koktajl z jarmużem i granatem Koktajl z jarmużu i kiwi Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). Koktajl truskawkowy z jarmużem Sezon na truskawki ciągle trwa ! W sprzedaży dostępnych jest wiele odmian jarmużu, różnią się one między sobą kolorem liści oraz smakiem. Parę słów o jarmużu Jarmuż nazywany polskim superfoods od jakiegoś czasu coraz bardziej zyskuje na popularności. Mała porcja jarmużu, odpowiadająca wielkości zwykłej salaterki, pokrywa 6-krotnie dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę.