Czekoladowy budyń jaglany z malinami

Agata

Desery

23.06.2017 11:08

Czekoladowy budyń jaglany z malinami

Drukuj Czekoladowy budyń jaglany z malinami 2 porcje Składniki 100 g (½ szkl.) kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego (lub krowiego) 50 g mlecznej czekolady 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu 1 łyżka kakao wiórki kokosowe czekolada do ozdoby maliny Przygotowanie Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Za to teraz polubiłam, ale nie zwykły budyń czekoladowy, a czekoladowy budyń jaglany! Czekoladowy budyń jaglany? No dobra, to nie taki normalny budyń, wiadomo, ale konsystencją przypomina budyń, a mym skromnym zdaniem smakuje dużo lepiej niż taki typowy budyń z proszku. Ja mój budyń z kaszy jaglanej delikatnie posłodziłam cukrem, ale sprawdzi się też tutaj ksylitol, stewia lub np. syrop z agawy. Prawie, bo wiadomo, co za dużo to nie zdrowo, nawet jak coś jest względnie zdrowe ;) Budyń jaglany robiłam już kiedyś do tarty z owocami. Budyń czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem, bywał w moim domu na deser. Tym razem pomyślałam sobie by zrobić czekoladowy budyń jaglany, a jego słodycz (co prawda delikatną, bo mało cukru dałam) przełamać mrożonymi malinami. Tak, budyń z kaszy jaglanej z czekoladą. Możesz też podać go z lodami, to w sumie wtedy dosładzać nie musisz, bo lody dadzą wystarczająco dużo słodyczy. Koniecznie spróbuj czekoladowy budyń jaglany i podziel się ze mną swoimi wrażeniami!

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2017/06/czekoladowy-budyn-jaglany.html