Czas przygotowania i ilość porcji 20 minut, 2 porcje Produkty - 200g makaronu penne, - 1 awokado, - 1 pierś z indyka, - 2 ząbki czosnku, - 4 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego, - 8 pomidorów koktajlowych, - natka pietruszki, - olej, sól, pieprz. Awokado oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, zawiera wiele witamin m.in. witaminę młodości E, A, C, K, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy i kwas foliowy. Oprócz tego awokado dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i dużej ilości potasu obniża ciśnienie krwi oraz zawartość złego cholesterolu. Pierś z indyka myjemy i kroimy na małe kawałki. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i dokładnie mieszamy z sosem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojonego indyka. Następnie do sosu dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i wszystko mieszamy. Zawarta w nim luteina chroni nasze oczy, a wysoka ilość błonnika pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Tak przygotowaną masę dodajemy na patelnie.