Tort gwiazda

Kamila
Ciasta
18.06.2017 10:35
Tort gwiazda

wtorek, 8 września 2015 Tort gwiazda Jajka – 3 szt Cukier – 7 łyżek Cukier waniliowy -1 op Sól- szczypta Mąka pszenna – 5 łyżek Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Proszek do pieczenia –1 łyżeczka Kakao – 2 łyżeczki KREM: Wiórki kokosowe – 20 dag Cukier waniliowy – 1 op Masło – 25 dag Cukier – ¾ szkl Mleko – ½ litra Mąka pszenna – 1 łyżka Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza 3 łyzeczki glukoza w proszku 3 łyżeczki gorąca woda 50 ml barwnik spożywczy do ciast ozdoby cukiernicze BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi MASA: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi. Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu). Jeśli masa będzie się ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://camillawkuchni.blogspot.com/2015/09/tort-gwiazda.html