- 500 g mięsa mielonego wieprzowego - przyprawa do mięsa mielonego - 1 jajko - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - garść bułki tartej - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - pęczek świeżego koperku - 1 kostka rosołowa warzywna - 1 l gorącej wody - 2 małe śmietany 30% - 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) - pieprz - sól - vegeta - ostra papryka - 3 łyżki masła klarowanego Cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Pulpety zalewamy bulionem, dodajemy posiekany koperek i dusimy przez 45 min od czasu do czasu mieszając i przewracając pulpety. Oczywiście musimy doprawić wywar - w tym celu używamy pieprzu, vegety (niewielkiej ilości) oraz pół łyżeczki ostrej papryki. Połowę smażymy na maśle klarowanym (1 łyżka) tak aby się zeszkliła. Do garnka wkładamy 2 łyżki masła klarowanego i podsmażamy na nim cebulkę. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki ostrej musztardy. Potem wkładamy pulpety i obsmażamy je z każdej strony po 3 minuty. Jak widać na zdjęciu pulpety możecie podawać z kaszą.