Kruche ciasto z kwaskowatym rabarbarem oraz lekką i słodką pianką 250 g masła lub margaryny 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 białek 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe 3/4 szklanki oleju rzepakowego kilka łodyg rabarbaru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodajemy pokrojoną margarynę i żółtka. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.