gdy w maju spada śnieg, poleca się potrawka wiosenna ze szparagami i bobem

Zielony Środek
Obiad
11.05.2017 9:43
gdy w maju spada śnieg, poleca się potrawka wiosenna ze szparagami i bobem

Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) 200 g młodego bobu* 200g marchewki 300g młodych ziemniaków 250g szparagów (zielonych) ½ szklanki soczewicy zielonej (uwagi powyżej przepisu) 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku średnia cebula kilka łyżek śmietanki 30% (roślinnej, jak danie ma być wegańskie) sól do smaku 800ml wody na pół z bulionem Przygotowanie W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. Chętnie przesłałabym wam jej trochę z Nicei, bo choć pogoda nie jest taka, jaka w maju być powinna i tak jest dużo ładniej niż w Polsce, a ponieważ nie wiem jak, dzielę się przepisem na danie, które trochę was rozgrzeje i dodatkowo zrobi się samo. Ale tak naprawdę nie jest to istotne, ważne jest, że idealnie sprawdzi się, gdy macie pod ręką szparagi, a za oknem śnieżyca 🙂 Chodzi o potrawkę wiosenną, która nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale była naprawdę smaczna i wyjątkowo syta! przejdź prosto do przepisu W sumie można powiedzieć, że jest to gęsta zupa. Jeśli nie chcesz jeść błonek bobu, albo bób nie jest już super młody, można go ugotować osobno i obrać, lub zastąpić groszkiem. Uwaga a propos gotowania soczewicy Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 10-15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Dodać młodych ziemniaków (w końcu udało mi się je tu kupić hura hura), soczewicy i bobu i voila. Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania to ok. 20-30 minut. Doprawić solą, dodać śmietany (bo kolor nie jest zachęcający bez) i z garść posiekanego koperku. Gdy warzywa i soczewica zmiękną, dodać bób, po 2 minutach pokrojone łodygi szparagów, po kolejnej główki szparagów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/potrawka-wiosenna-ze-szparagami-przepis/