Zupa ze smardzami i wieprzowiną

Jolanta
Zupy
11.05.2017 8:18
Zupa ze smardzami i wieprzowiną

Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso na złoto, dodajemy pastę paprykową, chwilkę wszystko razem dusimy, wlewamy wodę w której moczyły się smardze i gotujemy aż woda odparuje, a mięso zmięknie. Wlewamy do garnka z mięsem rosół lub bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażone smardze z cebulą i gotujemy zupę na wolnym ogniu ok. 15 minut. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową, domowy rosół, który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Są pod ochroną, bo są rzadkie, mają ciemnobrązowy lub beżowy kolor, mają pofałdowaną powierzchnię, są kuliste lub stożkowate i niestety jeśli je chcemy kupić są drogie. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/zupa-ze-smardzami-wieprzowina/