- Czas gotowania: 8 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- zielone szparagi
- 2 jajka
- pieczywo lub bagietka
- ocet ( lub sok z cytryny)
- pieczywo
- szczypiorek
Składniki na sos holenderski
- 2 żółtka
- 50 gram masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przepis
Przygotowanie sosu holenderskiego:
Masło rozpuszczamy w garnku i usuwamy z niego powstałą piankę (odstawiamy do ostudzenia).
Żółtka, które powinny mieć temperaturę pokojową miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, pieprzu oraz soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy gorące masło.
Przygotowanie szparagów:
Szparagi myjemy, obieramy oraz odcinamy stwardniałe końcówki. Szparagi wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 8 minut. Szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku bądź gotować na parze. My niestety mamy tylko zwykły garnek więc gotowaliśmy je w standardowy sposób. Ugotowane szparagi wykładamy na talerz.
Przygotowanie jajka w koszulce:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu ( zamiast octu można dodać niewielką ilość soku z cytryny).Wodę należy zamieszać za pomocą łyżki, tak aby utworzyć coś w stylu “wiru” i w tym momencie do garnka delikatnie wlewamy jajko. Jajko gotujemy około 3 minut.
Szparagi przed podaniem podmażamy przez chwile na maśle. Smażone szparagi wykładamy na pieczywo dodajemy jajko, całość zaś polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem.