Składniki: - 2 równe, średnie cukinie - 350 g mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny - łyżka oliwy - sól morska, pieprz do smaku Cebulę kroimy, czosnek siekamy. Po ostudzeniu składników z patelni, przekładamy je, plus mięso mielone do miski, dodajemy sos worcester, musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. W tym czasie pomidory siekamy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną bazylię, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku. Następnie na każdej z cukinii układamy plastry mozzarelli i ponownie wkładamy do piekarnika na 5-7 minut aż ser się rozpuści. Uprzednio przygotowane cukinie wycieramy ręcznikiem papierowym z wody, która z kich wyszła pod wpływem soli. Wydrążony z cukinii miąższ kroimy na mniejsze części i dorzucamy do cebuli. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek z cebulą. W tym czasie umytą cukinie przekrajamy wzdłuż na równe połówki.