Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)

Kasia
Wielkanoc
07.04.2017 12:34
Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)

30 g masła 20 g cukru 1½ łyżki mleka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka starta z ½ cytryny 60 g mąki tortowej Masło i cukier umieścić w małym rondelku. Składniki na 12 bułek: 40g mąki chlebowej 190 g mleka ½ łyżki cukru 6 g drożdży instant Drożdże rozpuścić w mleku. Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) Bułeczki te są pieczone na Wielkanoc w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii, Kanadzie i na Karaibach. 340 g mąki chlebowej 60 g miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru Ja (co prawda w Polsce) również upiekłam je w Wielki Piątek, ale nie zdążyły pojawić się na blogu. Gdy wystygną można je odgrzać w piekarniku w 180°C, wcześniej zawijając bułki w folię aluminiową. ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej zaczyn 100 g suszonych połówek żurawiny Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło. 100 g cukru 100 g wody Cukier rozpuścić w wodzie. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. W czasie, gdy bułki rosną przygotować ciasto na krzyżyk. Zagotować, mieszając 1-2 razy, aby cukier się nie spalił na dnie garnka. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut. Blachę przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Gdy bułki będą gotowe do pieczenia, wycisnąć na bułkach krzyżyki. * Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 12 porcji. Na koniec dodać suszone owoce i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać mąkę, wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2014/04/tradycyjne-angielskie-bueczki-z.html